Helymarketing, turizmusmarketing, területfejlesztés

Szerzők

  • Gabriella Kraftné Somogyi MTA RKK Dunántúli Tudományos Intézet
  • János Fojtik JPTE Marketing Tanszék

Absztrakt

A kilencvenes évek olyan változásokat hoztak a magyarországi települések életében, amelyek jelentősen módosították a települések, térségek, régiók fejlesztéséért - a népességmegtartó képesség növelése, a gazdaság modernizálása, a környezeti állapot megőrzése, javítása stb. - felelős személyek, csoportok, szervezetek összetételét, gondolkodását, gazdálkodását. Az önkormányzatoknak alanyi jogon járó központi támogatások, juttatások megvonása, csökkentése, átstrukturálása a pénzügyi, gazdálkodási prioritások újraszervezésére kényszeríti a helyi önkormányzatokat - e folyamatban a kulturális, a külső kapcsolati, valamint a reklámkiadások tűnnek a legkönnyebben „racionalizálhatóknak".
     A gazdasági folyamatokat tükröző konkrét információk gyűjtésére, feldolgozására, tárolására nincs külön pénzkeret, a létrejött szervezetek, vállalkozások az adóhatóságtól való félelmükben, vélt üzleti érdekeik védelmében nem vállalják az információszolgáltatást, a helyi önkormányzatoknak pedig a verseny szabadsága és a demokrácia jegyében nincs joguk kikényszeríteni azt. A kivezető utat a helyi közösség anyagi és szellemi gyarapodására a marketing, mint piackonform eszközök, módszerek, elgondolások öszszességének alkalmazása jelenti, a beruházók odavonzásával, a helyi vállalkozók megtartásával, a turisták
és látogatók mind tökéletesebb kiszolgálásával.
     A turisztikai vonzerővel bíró helyek marketingtevékenysége nagy hagyományokra tekint vissza, az idegenforgalmi kereslet gyors változása miatt azonban folyton megújuló kihívásokkal kell szembenézniük az idegenforgalmi hely marketingért felelős szervezeteknek is.

##submission.downloads##

Megjelent

2019-12-19

Hogyan kell idézni

Kraftné Somogyi, G. és Fojtik, J. (2019) „Helymarketing, turizmusmarketing, területfejlesztés”, Marketing & Menedzsment, 32(3), o. 53–61. Elérhető: https://journals-test.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/2075 (Elérés: 7 július 2024).

Folyóirat szám

Rovat

Településmarketing